Tatár Rózsa: Túléltük! – Emlékezések a malenkij robotra
Eredeti ár: 2.980 Ft
Kedvezmény -26%
Fogyasztói ár: 2.200 Ft

Túléltük! – Emlékezések a malenkij robotra
Überlebt–Erinnerungen an den malenkij robot

1989-ben, a rendszerváltás évében két szegedi asszony mesélte el emlékeit. Azt, hogy 1945 januárjában hogyan hurcolták el őket a Szovjetunióba, „kicsiny munkára” (oroszul malenkij robot), mondván, hat hétre kell csak menniük a Bánátba, hogy a háború miatt „lábon maradt” kukoricát letörjék. Hat hétre való ruhaneműt és élelmet csomagoltak, és akik életben maradtak négy-négy és fél év kemény bányamunka után, megromlott egészséggel tértek vissza – fondorlatos módon, kenyéren és rántott levesen „felhizlalva”, hogy az ENSZ-ellenőrök ne találjanak feltűnően lesoványodottakat közöttük.
A riportkötet a négy és fél év megpróbáltatásairól és a hazatérés utáni kitaszítottságukról és megfélemlítettségükről szól.
A rendszerváltás után felnőtt egy generáció, akik iskolázottságuk ellenére sem tudják, hogy mi a malenkij robot. Elsősorban nekik ajánljuk e könyvet, és mindenkinek, aki a valóságot akarja tudni.
A kötet magyar és német nyelven jelent meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a GULAG Emlékbizottság támogatásával.