Nincs kép beállítva
Michal Mor: Emlékfonalakból szövődő közösség
Eredeti ár: 5.000 Ft
Kedvezmény -20%
Aktuális ár: 4.000 Ft

30 napon belüli legalacsonyabb ár 4000 Ft

2022., 144 oldal. A Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma kiadványa

Emlékfonalakból szövődő közösség
A Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeuma
magyar–héber nyelvű kiadvány


„Amikor hosszú, munkával töltött évek után anyám, Hava, majd apám, Josef is nyugdíjba vonult, arra számítottam, hogy új kedvteléseket találnak maguknak… De meglepetésemre apám egészen más tervekbe avatott be: »Anyáddal együtt múzeumot fogunk alapítani.«” – írja az Előszóban az izraeli Cfátban található múzeum igazgatója, Ron Lustig.

1987-ben a házaspár egy olyan gyűjtemény felállításába fogott, amely napjainkra páratlan lett a maga nemében. A múzeum, amely archívumként is működik, a magyarországi zsidóság történetének drámai és meghatározó fejezetével, a holokauszttal is foglalkozik, emellett természetesen az azt megelőző és azt követő időszak is jelentős figyelmet kapott.

Nagy gonddal, hosszú, aprólékos munkával válogatták ki a könyvben bemutatott tárgyakat. A kötet lapjain megelevenednek a magyar zsidó közösséget formáló tárgyak érzelmeket felkavaró történetei, ugyanakkor az intézmény egyedi jellege is kidomborodik. Belekóstolhatunk a személyes látogatás megindító és gondolatébresztő élményébe, a gyűjtemény páratlan gazdagságába.

„Szeretnénk bemutatni azt a különleges kapcsolatot is, amely a múzeum és azok között alakult ki, akik ránk bízták emlékeik régóta őrzött, ritka darabjait.”