Jankó Olga: Szöktetés Budáról
Eredeti ár: 2.200 Ft
Kedvezmény -55%
Fogyasztói ár: 1.000 Ft

128 oldal, kartonált, könyvheti újdonság, 2014

Az ifjúsági regény a 9–13 éves korosztályt célozza meg.

A cselekmény a török hódoltság idejébe kalauzolja el az olvasót. Megelevenednek a Nádasdy, Frangepán, Zrínyi családok tagjai, akiknek korabeli történelemalakító szerepe érintőlegesen meg is jelenik a cselekményben. A szerző a neves személyiségek szerepén keresztül teszi érthetővé a fiatal korosztály számára a török megszállás történelmi eseményeinek alakulását.

A regény főhőse Katinka, aki várudvarbeli neveltetése során fiúkat meghazudtoló módon vív, lovagol, ezeket a képességeit a későbbiekben a kalandjai során is kamatoztatni tudja. A várúr leányaként kénye-kedve szerint tesz, senki akaratának nem hajlandó alávetni magát, még az atyai szónak sem. Amikor édesanyja halála után az apja új asszonyt hoz a házhoz, majd megszületik a féltestvére, gyűlöl minden felnőttet maga körül és a gyermekkel szemben is ellenszenvet táplál, egyedül a barátait fogadja el. Éli a megszokott, de magányos életét, míg egy napon a törökök elrabolják a kisöccsét.

A gyermek eltűnésekor Katinka rádöbben, hogy a gyűlölet nem vezet jóra, és hogy jóvátegye ártó gondolatait és érzéseit, elhatározza, hogy ő maga siet kisöccse segítségére. Álruhába öltözve elindul barátaival a budai pasa palotájába, hogy kiszabadítsák a kisfiút. Viszontagságos útjuk során számos kalandba keverednek, közben támogatókra lelnek egy vándordiák személyében, és a szerencse is melléjük szegődik.