Őszi könyvújdonságok 2.

ősz ujd 2
Október második felében az Aposztróf Kiadó gondozásában megjelenő könyvek közül hármat emelünk ki ezúttal.

Labdarúgás, repülés, gazdaságtörténeti elemzés. A karácsonyi ajándékozáshoz is tökéletes választás bármelyik könyv.

 

 

 


Győri Szabó Gábor: Árnyékfutball - Bundák, csalások és játékvezetői tévedések
Ahogy a címből is kiderül, a labdarúgás sötét oldalát térképezi fel a könyv, azzal a céllal, hogy a jövőben minél kisebb legyen ez az árnyékos oldal. Mindezt persze olvasmányosan, mérkőzésekre, játékosokra, játékvezetőkre hivatkozva. Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár írt előszót a könyvhöz, ebből idézünk: "...töretlenül bízom benne, hogy nem vész kárba azoknak az embereknek a munkája, akik nap mint nap azért dolgoznak, hogy a gyerekek a pályán valódi példaképeket, a felnőttek pedig tiszta játékot lássanak. Remélem, hogy ez a könyv is segít megtennünk egy újabb lépést ebbe az irányba."

Szabó Miklós: Kereskedelmi repülőgépek I. - Airbus A380 és A350 XWB
A szerző "repülésbarát"-nak nevezi magát, és a sok-sok képpel illuszttált könyve is elsősorban a repülőgépek iránt érdeklődőknek szól, de természetesen a szakmai közönség is megtalálja a számára érdekes adatokat, információkat. A könyv egy nagyobb sorozat első része. Az Airbus repülőgépcsalád két jelentős típusát mutatja be. A fejezeteken belül foglalkozik a típuscsalád fejlesztésének történelmi, olykor politikai vagy katonapolitikai hátterével, az okokkal, amelyek sürgették, késleltették, támogatták vagy hátráltatták az adott típus(család) születését. A szerző a lehető legrészletesebben, mégis olvasmányosan tárja az Olvasó elé a különböző típusvariánsokat, azok műszaki ismertetését, más típustársakkal való különbözőségét, eltérőségét.

Domonkos Endre: Közép- és Kelet-Európa gazdaságtörténete a második világháború idején
Szilágyi István egyetemi tanár, az MTA doktora ajánlójából idézünk: „Domonkos Endre legújabb monográfiája elméleti és gyakorlati szempontból egyaránt nagy fontossággal bíró problémakör feldolgozására vállalkozik, és úttörő jelentőségű munkának számít két aspektusból is. Ráirányítja a figyelmet egyrészt a rendszerváltás óta nem kellőképpen és nem kellő mélységben vizsgált gazdaságtörténeti kérdésekre. Az általa elemzett korszak problémáinak megértése, a végbement és lezajlott folyamatok bemutatása és máig tartó hatásának értékelése alapvető jelentőségű napjaink gazdasági stratégiájának kialakítása és megértése szempontjából."